Jamin tarina

Jami, josta tuloo pikku hiljaa onnellinen koira ūüôā

 

jamin koulutusta (2)

T√§ss√§ el√§m√§ss√§ kaikki ei aina mene niin kuin tahtoisi, n√§in k√§vi my√∂s Jamin el√§m√§ss√§. Jami on rodultaan lancashire heeler, koiran rotum√§√§ritelm√§ kuvaa koiraa mm. n√§in, pieni, vilkas, r√∂yhke√§, omistajaansa kiintyv√§, ty√∂koira. N√§m√§ koiran ominaisuuden, ihmisen kykenem√§tt√∂myys kohdella el√§int√§ oikein ja olla koiralle oikeudenmukainen ‚ÄĚomistaja‚ÄĚ muuttivat Jamin k√§ytt√§ytymisen vuosien saatossa arvaamattomaksi ja vaaralliseksi. Uuden vuoden aattona 2013 saimme kautta rantain tiet√§√§ ett√§ koira etsii kotia, haimme pojan kotiin ja sitten olimmekin sormi suussa kuinka koiran kanssa toimisimme. Koira oli niin stressaantunut ja traumatisoitunut ett√§ meid√§n oma 30 vuoden koirakokemuksemme ei tilanteessa meit√§ juurikaan auttanut.¬† Jos ihmisen k√§si ajautui liian l√§helle koiraa, koira hy√∂kk√§si voimakkaasti ja k√§ytti tehokkaasti koko purukalustoaan itsens√§ puolustamiseen, koira pelk√§si kaikkea mit√§ ihminen piti k√§dess√§√§n ja kaiken kaikkiaan koira oli todella surullista katseltavaa.

Tiesimme varsin nopeasti että meidän on pikaisesti hankittava ammatti apua jos haluamme pelastaa Jamin, omin keinoin emme tästä pähkinästä selviäisi. Olimme jo aiemmin perehtyneet operanttiin ehdollistamiseen, positiiviseen vahvistamiseen sekä tutustuneet siihen liittyvään kirjallisuuteen. Näin päädyimme varaamaan paikan Jaana Rajamäen pitämälle Perustaidot koirallesi -kurssille. Omat odotukseni eivät olleet koulutuksesta kovinkaan korkealla, olen pitkänlinjan koiraihminen ja olin Jamin kohdalla luisumassa epätoivon suohon, enkä uskonut että kukaan voisi meille mitään kovin uutta ja merkityksellistä meille tässä tilanteessa opettaa. Ja jälleen elämä löi ällikällä, ensimmäisen koulutus rupeaman jälkeen en voinut kuin ihmetellä, kolmeen tuntiin sisältyi niin paljon uutta ja merkityksellistä. Tiesin heti, että kaikessa kuulemassamme oli meille tie eteenpäin, kunhan vain muistamme toimia ohjeiden mukaan.

Nyt 4 kuukautta on kulunut yhteisellä tiellä Jamin kanssa ja täytyy sanoa että Jami on kuin toinen koira. Olemme koiran kohdalla noudattaneet Jaanalta saamiamme oppeja ja näillä opeilla olemme päässeet koiran kanssa hyviin tuloksiin, yllättävän nopeasti. Jampan silmistä on alkanut loistaa ilo, päivä päivältä huomaamme koiran muuttuvan yhä enemmän tasapainoisemmaksi, onnelliseksi koiraksi. Itselleni sain epäilyksistäni huolimatta aivan uuden pohjan ajatella asioita, uuden työkalun koirien kanssa pelatessa, sellaisen työkalun joka toimii.

Kiitos Jaana ūüôā

/ Jami, Markku ja Teija