Antti ja Perro

Olen nokialainen koiraharrastaja ja harrastuskaverinani toimii hoffiuros Perro. Kun Perro tuli kotiimme, ajatuksena minulla oli joka paikassa mukana oleva kaveri, jonka kanssa voisi vielä harrastaa kaikkea mukavaa. Ajatukset kuitenkin vähän muuttuivat, kun huomasin Perron olevan erittäin ”varautunut” niinkuin ensin kuvittelin. Perro pelkäsi ihmisiä!! Muutaman kuukauden ajan yritin käydä ohjatuissa treeneissä ja sosiaalistamassa Perroa liikkuen paljon ihmisten ilmoilla, kauppojen pihoissa ja asuntoalueilla. Huomasin kuitenkin pian, että Perron toimintakyky loppui täysin, kun se näki vieraita ihmisiä. Se ei suostunut tulemaan autosta ulos vierailla paikoilla puhumattakaan siitä, että se olisi pystynyt tekemään muuta kuin pelkäämään. Tässä vaiheessa, Perron ollessa noin puolivuotias tajusin, että omat valmiuteni Perron pelkotiloista kuntouttamiseen olivat loppu. Taidot ja tiedot eivät riittäneet.

Apua etsiessäni satuin sitten törmäämään käsitteeseen operantti ehdollistaminen. Osallistuimme Perron kanssa Jaanan järjestämään ”perustaidot koirallesi”-kurssille ja otimme muutaman yksityistunnin. Aloitimme myös Perron vastaehdollistamisen ihmisiin, joka lyhyesti kuvailtuna tehdään niin, että aina koiran katsoessa ihmisiin se saa herkun. Pyrkimyksenä on saada koiran päässä tapahtumaan ajatuksenmuutos, pelottavan ihmisen vaihtuessa palkkion mahdollisuudeksi.

Ensimmäiset edistysaskeleet olivat pieniä mutta merkittäviä. Koira alkoi tarjoamaan katsekontaktia oma-aloitteisesti ihmisen nähdessään. Ja minähän ”ostin” käytöksen. Perro alkoi kiinnostua ihmisistä ja halusi nuuskia ohikulkevien ihmisten hajujälkiä. Tueksi tälle harjoiteltiin kosketuskepin kärjen kosketus mahdollisimman sujuvaksi. Käytös on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että koira koskee kuonollaan kepin kärkeä mahdollisimman monta kertaa esim. minuutin ajan. Kosketuskepin avulla harjoitettiin Perron toimintakykyä, ajatuksena saada yksi käytös niin mieleiseksi, että koira pystyy tarjoamaan tätä yksinkertaista käytöstä missä tahansa paikassa unohtaen häiriöt ja keskittyen tehtävään. Tästä onkin tullut sitten melkoinen ohjenuora kaikkeen koulutukseeni, eli yksinkertaista, yksinkertaista, yksinkertaista… Tällä tavoin homma alkoi luistaa. Harjoitukset kauppojen pihoissa olivat n. minuutin parin mittaisia, koiran toimintakyvyn kasvaessa vauhdilla. Perro halusi ulos autosta kosketuskepin nähdessään ja alkoi jo unohtaa ympärillä tapahtuvia asioita. Kun päästiin tähän vaiheeseen, Perron toimintakyky kasvoi huomattavasti ja se sieti ihmisiä ympärillään. Jos näytti siltä että pelkotila alkaa nostaa päätään, kosketuskeppi taskusta ja peli käyntiin. Kepistä tuli ”pelastusrengas” jonka voi heittää koiralle tarpeen vaatiessa. Opettelimme myös käsikosketuksen jossa Perro palkittiin sen koskettua ihmisen kättä kuonolla. Ensimmäiset kuukaudet olivat kovaa työtä ja tulokset vähäisiä mutta rohkaisevia. Noin puolen vuoden työpanoksen jälkeen huomasin selkeän muutoksen.
Perro muutti käytöstään ja pystyi rentoutumaan ihmisistä huolimatta. Perron sietoetäisyys ihmisiin oli jo tullut entisestä noin 30 metristä muutamaan metriin. Tästä hetkestä alkaen pystyimme vihdoinkin käymään taas yhteisissä treeneissä! Voi sitä onnenpäivää kun Perro oli innoissaan treenikentällä tervehtimässä ihmisiä häntää
heiluttaen!

Paras palaute minulle on ollut se, kun monet ihmiset eivät ole Perron pelkotiloista huomanneet merkkiäkään jos asiasta ei ole erikseen mainittu. Mitään häiriövarmaa kisakoiraa Perrosta tuskin koskaan tulee, ihmispaljous on vieläkin asia joka Perron saa tolaltaan, mutta toisaalta se on asia jonka olen valmis hyväksymään.
Olen itse vankkumaton operantin koulutuksen äänenkannattaja ja opiskelen sitä koko ajan lisää. Sen myötä Perrosta on tullut loistava koulutettava ja opettaja. Tällä hetkellä Perron pelkotila tuntuu minusta parhaalta asialta, mitä minulle on koiraharrastuksissa tapahtunut. Se on antanut minulle halun oppia paremmksi kouluttajaksi ja ajattelemaan asioita aivan eri näkökulmasta, nimittäin eläimen näkökulmasta.
– Jos et tiedä mikä toimii palkkiona, kysy eläimeltä
– Jos et tiedä mitä eläin osaa, kysy eläimeltä
– Jos haluat faktaa, kysy eläimeltä
– Jos haluat mielipiteen, kysy ihmiseltä
– J.Allen Boone –

T: Antti ja Perro