Jamin tarina

Jami, josta tuloo pikku hiljaa onnellinen koira 🙂

 

jamin koulutusta (2)

Tässä elämässä kaikki ei aina mene niin kuin tahtoisi, näin kävi myös Jamin elämässä. Jami on rodultaan lancashire heeler, koiran rotumääritelmä kuvaa koiraa mm. näin, pieni, vilkas, röyhkeä, omistajaansa kiintyvä, työkoira. Nämä koiran ominaisuuden, ihmisen kykenemättömyys kohdella eläintä oikein ja olla koiralle oikeudenmukainen ”omistaja” muuttivat Jamin käyttäytymisen vuosien saatossa arvaamattomaksi ja vaaralliseksi. Uuden vuoden aattona 2013 saimme kautta rantain tietää että koira etsii kotia, haimme pojan kotiin ja sitten olimmekin sormi suussa kuinka koiran kanssa toimisimme. Koira oli niin stressaantunut ja traumatisoitunut että meidän oma 30 vuoden koirakokemuksemme ei tilanteessa meitä juurikaan auttanut.  Jos ihmisen käsi ajautui liian lähelle koiraa, koira hyökkäsi voimakkaasti ja käytti tehokkaasti koko purukalustoaan itsensä puolustamiseen, koira pelkäsi kaikkea mitä ihminen piti kädessään ja kaiken kaikkiaan koira oli todella surullista katseltavaa.

Tiesimme varsin nopeasti että meidän on pikaisesti hankittava ammatti apua jos haluamme pelastaa Jamin, omin keinoin emme tästä pähkinästä selviäisi. Olimme jo aiemmin perehtyneet operanttiin ehdollistamiseen, positiiviseen vahvistamiseen sekä tutustuneet siihen liittyvään kirjallisuuteen. Näin päädyimme varaamaan paikan Jaana Rajamäen pitämälle Perustaidot koirallesi -kurssille. Omat odotukseni eivät olleet koulutuksesta kovinkaan korkealla, olen pitkänlinjan koiraihminen ja olin Jamin kohdalla luisumassa epätoivon suohon, enkä uskonut että kukaan voisi meille mitään kovin uutta ja merkityksellistä meille tässä tilanteessa opettaa. Ja jälleen elämä löi ällikällä, ensimmäisen koulutus rupeaman jälkeen en voinut kuin ihmetellä, kolmeen tuntiin sisältyi niin paljon uutta ja merkityksellistä. Tiesin heti, että kaikessa kuulemassamme oli meille tie eteenpäin, kunhan vain muistamme toimia ohjeiden mukaan.

Nyt 4 kuukautta on kulunut yhteisellä tiellä Jamin kanssa ja täytyy sanoa että Jami on kuin toinen koira. Olemme koiran kohdalla noudattaneet Jaanalta saamiamme oppeja ja näillä opeilla olemme päässeet koiran kanssa hyviin tuloksiin, yllättävän nopeasti. Jampan silmistä on alkanut loistaa ilo, päivä päivältä huomaamme koiran muuttuvan yhä enemmän tasapainoisemmaksi, onnelliseksi koiraksi. Itselleni sain epäilyksistäni huolimatta aivan uuden pohjan ajatella asioita, uuden työkalun koirien kanssa pelatessa, sellaisen työkalun joka toimii.

Kiitos Jaana 🙂

/ Jami, Markku ja Teija


Koulutuskalenteri
<< helmi 2018 >>
mtktpls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4